Naar buiten 

27-05-2022

Buiten mindfulness oefenen is een van mijn favoriete dingen om te doen. Het geeft me energie. Er zijn heel veel oefeningen en in deze blog neem ik je mee in mijn ervaring met tips en een instructie voor een manier van outdoor mindfulness oefenen.

Behulpzame voorpret

Ik vind het leuk om in de natuur een goede zit plek te vinden en dan de stilte in te gaan. Een goede plek vinden kan soms even duren. Die voorbereiding vind ik leuk. Ik ben dan al bezig mijn aandacht te richten en situatie voor te bereiden op het gáán zitten. Behulpzame voorpret dus. 

Buiten doen de elementen mee. In het begin kan dat even wennen zijn. Er is veel meer afleiding hoor ik deelnemers weleens zeggen. Thuis heb je een vertrouwde overzichtelijke situatie. In de natuur is de veranderlijkheid volop aanwezig. Er is ook meer niet weten, het is wat onvoorspelbaarder. Je hoort de wind, de vogels, voelt de zon en wind op je huid. Het geritsel van bladeren of een zoemende bij. En misschien toch een konijn of een voorbijganger die vreemd opkijkt naar wat jij daar zit te doen. Nu ben ik van de plekken waar niemand zomaar voorbij wandelt. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je lievelingsbankje in het park kan ook prima. 

Oefen techniek

Buiten mindfulness oefenen leent zich perfect voor de techniek zitten in open gewaar zijn. Dat is het zitten in aandacht zonder anker zoals bijvoorbeeld de ademhaling waar je telkens naar toe terugkeert. Bij zitten in open gewaar zijn laat je de totaliteit van je ervaring toe en blijf je er als een stille getuige bij aanwezig. Je gaat met je aandacht nergens heen. Niet weg en niet terug naar iets. Je neemt waar wat er zich aan je voorbij trekt. Van fysieke sensatie, tot geluiden, gedachten, een voorbij vliegende vogel, enzovoort. Je laat ze opkomen in je ervaring, bekijkt ze en laat ze hun eigen weg vervolgen. Je hoeft er verder niets mee. 

Het is een continue aanschouwen van dingen die komen en gaan. Na een tijdje merk je misschien hoe dat komen en gaan van dingen als vanzelf gaat. Vergelijkbaar met de seizoenen. Ondertussen zit jij hier gewoon, aanwezig en gewaar.

Instructie 

  • Zoek een plek die je aanspreekt om een tijdje in stilte te verkeren.
  • Creëer een zetel die je stabiliteit geeft, en je helpt ontspannen recht op te zitten.  
  • Zet een wekker, zodat je je niet met de tijd hoeft bezig te houden. 10 minuten is al heilzaam.
  • Neem een goede houding aan. Voel je zittende lijf via een korte bodyscan. Neem fysiek en mentaal je plek in op je zetel en op je plek in dit leven.
  • Verplaats nu je aandacht naar het volgen van de ademhaling voor enkele minuten. Met een zachte toets volg je de in- en uitademing, zonder er iets aan te veranderen.
  • Laat nu het anker van de ademhaling los en zit in open gewaar zijn. Als het tijdens de oefening te veel of te lastig wordt, ga dan terug naar je lichaam voelen. Van hieruit bouw je de oefening dan weer op.

www.OutdoorMindulness.nl    Arnhem-Veluwezoom-op jouw locatie

Wandelen - Natuur - Mindfulness. Bronnen van welzijn, preventie en herstel. Ga mee op pad. 

Nieuwe data online Wandeldag, Weekend, een 8 weekse training of op maat. Mail ons 

Wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness in de natuur 

We weten door wetenschappelijk onderzoek dat zowel mindfulness en in de natuur zijn herstel bevordert en o.m. een positief effect heeft op ons fysieke en mentale welzijn. Een nieuwe richting in het onderzoek is de werkzaamheid van mindfulness in de natuur. Beginnende conclusies gaan de kant op van grote werkzaamheid. Verschillende studies met controle groepen laten zelfs zien dat het effect van mindfulness in de natuur iets groter is dan bij het volgen van de mindfulness training in een binnensetting. Het effect van loopmeditatie is onderzocht in deze studie: https://www.mdpi.com/1660-4601/16/17/3202


Kim Lokers Mindfulness Arnhem Nijmegen