Jezelf op het spel zetten

05-10-2021

In muziek kan ik juweeltjes van inzichten ontdekken. Kunst kan communiceren op een manier die aansluit bij mijn mindfulness oefening.  Zo trof ik Eminem vanochtend in de speellijst. Naast de nostalgie raakte het aan het werken met patronen, met de greep van egocentrisme of onze automatische piloot zoals we dat in de mindfulness noemen.  Wie zijn we als we dat gevecht opgeven?

'Lose Yourself' is jezelf op het spel zetten. 

Eerst ontdek je de gewoonte van identificatie met wat je denkt, voelt, doet. We ervaren dan iemand te zijn. Als we vrijer worden van identificatie, ontdekken we onze aard. Altijd in verandering, altijd verbonden, eindeloos creatief en creërend. 

In de beoefening van mindfulness zetten we onszelf op het spel. Eerst onze identificatie patronen; de automatische piloot, of in de traditie ons egocentrisch perspectief. We oefenen in aanwezig zijn bij onze ervaring in acceptatie. We sluiten vriendschap met alles was zich in onze ervaring voordoet. 

Dan komt er speelruimte. Om te ontdekken en zijn wie we al waren. Onze patronen zijn misschien niet weg. Ze worden een steppingstone om te spelen en steeds wijzer om te gaan met ons zelf en ons Zelf. 

Mindfulness is radicaal inclusief en biedt een weg je ervaring in. Alles wordt een stap naar (meer) inzicht, vriendelijkheid en wijsheid. Mindfulness is een weg van jezelf op het spel zetten in zachtmoedigheid. 

Muziekvideo 

Luister en kijk hier naar Eminem's Lose Yourself. Het beeld van de muziekvideo vertelt misschien nog wel sterker waar ik over schrijf. 

https://www.youtube.com/watch?v=_Yhyp-_hX2sKim Lokers Mindfulness Arnhem Nijmegen