Motivatie

15-04-2021

Motivatie. Hijs je vlag

Ieder van ons is ooit geraakt door mindfulness. Je weg met regelmatig oefenen gaat met ups en downs. Soms spring je zo op je kussen. Het andere moment ben je niet naar je zetel toe te slepen. Of je vergeet het gewoonweg.

Motivatie is de sleutel in hoe we onze mindfulness beoefening en ons hele leven richting geven. Het is als een vlag planten, een richtpunt en een herinnering. Motivatie is verwant met het Latijnse woord movere. Dat betekent bewegen. Je brengt je geest (aandacht) en lichaam in de richting van waar je heen wilt, de vlag. 

In mindfulness beoefening openen we meer en meer naar onze ervaring. We oefenen in aanwezig zijn bij wat zich ook aandient. Als een stille vriendelijke getuige. We (h)erkennen onze voorkeuren in wat we willen en niet willen denken en voelen. 

Als je meer wilt openen en aanwezig zijn bij je ervaring, dan is het nodig om de grond van waaruit je wilt openen te bepalen. Die grond is motivatie.

Als je s'ochtends met irritatie wakker wordt, bestaat de kans, door onze automatismen, dat de motivatie die je de dag mee in neemt gekleurd is door irritatie. Stilstaan en voelen wat onze motivatie is helpt dan. Het werkt ondersteunend aan het ontwikkelen van discipline, een oefen-regelmaat. 

  • Motivatie als inspiratie; weer voelen waarom je het doet.
  • Herinneren van je motivatie. Zelf als je niets voelt bij motivatie, kan het herinneren er aan  ook helpen.

Stilstaan en voelen van motivatie maakt dat je de activiteit van je automatische piloot losser maakt. Je maakt met mindfulness ruimte om je gehechtheid aan je patronen niet de regie te laten voeren. Om te handelen vanuit de open ruimte tussen stimulus en respons, zoals Viktor Frankl zei. De reis van de automatische piloot vol voor- en afkeuren, oordelen, gedachtepatronen, commentaar, adviezen, zelfkritiek, schaamte of andere kleverige emoties. In de boeddhistische traditie is dit wel vergelijkbaar met het doorsnijden van de grip van je egocentrisch perspectief. 

Mindfulness is daarmee een krachtig middel om je motivatie te richten op jouw welzijn en misschien ook dat van anderen te wensen. Inspireer, herinner en richt jezelf door je vlag te planten. En laat de vlag wapperen in de wind van mindfulness beoefening.


Voel en bepaal de grond van waaruit je wilt openen naar je ervaring in mindfulness beoefening. 

Stilte meditatie 5-10 min

(G)* Zit met een goede houding, neem het voelen van de ademhaling als anker. 

Contemplatie 5-7 min

Verleg je aandacht van de ademhaling voelen als anker naar de zin hieronder.
Laat de beelden, gevoelens en woorden op komen in je ervaring.

(G) De zin" "Wat is mijn motivatie voor mindfulness oefenen?".
Rond na 5-7 minuten af door de zin en de beelden, woorden enz. los te laten.
Verblijf even in de openheid zonder gerichte aandacht. Misschien voel je iets van de sfeer.
Rust daarin.

(G)

Stilte meditatie 5 min
(G) Zit met een goede houding, neem het voelen van de ademhaling als anker.
Sluit af met een (G). Voel je lijf, maak contact met de ruimte om je heen.

*G staat voor gongslag of belletje. Dat hoeft niet, maar als je het gewend bent kan je deze instructie toepassen. 

Kim Lokers Mindfulness Arnhem Nijmegen