Mindfulness: Heel veel meer dan een stressreductie tool

07-12-2020

Je hebt last van stress en je huisarts of werkgever tipt je op mindfulness. Het is voor veel mensen de ingang naar het volgen van de 8-weekse training.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness, en de 8 weekse training, levert inzichten naar de vermindering van zowel de fysiologische als mentale aspecten bij de ervaring van stress.

Dat is mooi en behulpzaam. Maar niet het hele verhaal. Verre van.

De grond is dat als je mindfulness oefent, je de aard van de realiteit onthult. Hoe je ervaring tot stand komt. Wat gedachten en gevoelens zijn. Dat interactie en onderlinge verbondenheid continue gaande zijn. Kortom: Hoe dingen echt zijn. Mindfulness legt de realiteit bloot onder alle commentaren van je innerlijke criticus of de meningen van anderen. Je kan gaan zien hoe je vaak navigeert op deze twee. We krijgen zicht op onze patronen. Die patronen kunnen dysfunctioneel zijn en geen goed beeld geven van hoe je functioneert. Automatische reacties in beeld krijgen is niet altijd leuk. Wel de weg naar anders omgaan met je ervaringen, zoals stress.

Je leert met mindfulness je aandacht te richten en te plaatsen. Zo leer je aanwezig te zijn bij hoe het is. Dat is de sleutel tot inzicht en verandering. Je gaat zien dat je keuzes hebt, en wat gezonde keuzes zijn voor jou en de situatie.

Dat gaat veel verder dan nieuwe coping-mechanismen ontwikkelen voor de omgang met stress. Het gaat niet om het weg-mediteren van stress of andere onprettige ervaringen.
Door te oefenen maak je contact met de aard van de realiteit. Het betekent dat je gaat zien hoe jouw lichaam en geest samenwerken en elkaar beïnvloeden. Hoe alles in jouw ervaring onderling verbonden is. 

Tussen stimulus en jouw respons zit in ruimte zei Viktor Frankl, psychiater en holocaust overlever. Met mindfulness train je vanuit die ruimte te zien en handelen.  Zo leer je met mindfulness realistisch te zijn. In plaats van gevangen in allerlei versies van de realiteit die je zelf hebt gefabriceerd of je hebt aangenomen van anderen. Mindfulness oefenen helpt je van dit mechanisme bewust te worden en het te doorbreken. 

Lauren Hill zegt het mooi: Fantasy is what people want, but reality is what they need. I am tired from the fantasy part.". Luister hier   https://www.youtube.com/watch?v=TThKK1tsVUQ

 


Kim Lokers Mindfulness Arnhem Nijmegen