Lopen als een tijger

10-12-2021

Ik houd van bergen. En van bergwandelen. Mindfulness in actie op grote hoogte. 

De stappen op grote hoogte zijn soms traag en zwaar. Er is minder zuurstof, spierpijn komt op en de paden worden smaller. Er ontstaat een versmalde aandacht waarin alleen de stap zetten nog telt en de waanzinnig mooie omgeving uit beeld verdwenen is. De bibbers in de benen gaan gepaard met emotionele spanning. 

Dit ravijn is wel heel diep! Waarom hield ik ook alweer van bergwandelen?!

Een ademruimte nemen op zo'n spannend moment brengt me de herinnering aan loopmeditatie. Ik vervolg mijn pad met  lopen in aandacht. Het verandert het perspectief en zo langzaam mijn gemoed langs dat ravijn. De schoonheid van de omgeving komt weer in het zicht. Ik begin weer wat te genieten. De spanning is minder overheersend.

Thich Nhat Hahn zegt het mooi: "When you begin to practice walking meditation, you might feel unbalanced, like a baby learning to walk. Follow your breathing, dwell mindfully on your steps, and soon you will find your balance. Visualize a tiger walking slowly, and your steps will become as majestic as the steps of a tiger.".

Beeld je eens in hoe de tijger beweegt, met aandacht en precisie in en met zijn omgeving. Met rust stap voor stap over elk (smal) pad. Overziend wat er gaande is. De tijger is altijd klaar om te reageren en doen wat nodig is op zijn weg. 

 Ik vind dat ook behulpzaamals je het even niet meer weet of je overspoeld voelt. Maak een ademruimte en vervolg je pad als een tijger. Je kan dan vertrouwen dat wat er nodig is zich vanzelf aandient. De tijger is oke met niet weten en volledig aanwezig. Dat is de kracht van mindfulness: Tiger it out. 

Kim Lokers Mindfulness Arnhem Nijmegen