Mindfulness en discipline 

07-12-2020

In de mindfulness trainingen hoor ik vaak dat het moeilijkste het regelmatig (blijven) oefenen is. Mindfulness moet je doen. Het een plek in je dagelijks leven geven.

Mindfulness en het aanwenden van discipline worden wel ingezet om wat aan onszelf te fiksen, te verbeteren. Iets wat we niet goed vinden. Waar we last van hebben. Het verbeterplan. We disciplineren onszelf met de mentale zweep die ons vertelt dat we iets niet goed doen vanuit bijvoorbeeld 'alweer niet gelukt om te oefenen'.

Mindfulness komt als methode voor het trainen van de geest uit het Boeddhisme. Naast dit methodische aspect verwijst mindfulness ook naar een aangeboren kwaliteit van je geest. Naar je natuur. Het mindfulness zaadje is in elk mens aanwezig. Je geest is altijd gericht op iets. In o.m. het boeddhisme mediteer je om je aangeboren natuur te onthullen en zo een vrijer mens te worden. De visie is dat je zodoende bijdraagt het aan het welzijn van alle levende wezens, inclusief jezelf. Dat is een radicaal andere houding dan een ik-verbeterplan. Wat is jouw attitude? Voeg je van alles aan je zelf toe ter verbetering? Of werk je aan de onthulling van wie je bent. 

Verbeteren of onthullen? Het is soms best lastig te plaatsen in een westerse prestatiecultuur. De westerse houding en betekenis van discipline is anders dan in het Oosten. Daar draait discipline om je aandacht houden bij wat goed voor je is. En dan niet als in goed of slecht. Maar bij dat wat jou helpt om je natuurlijke staat van geest te onthullen. En je natuurlijke staat is fundamenteel goed. Elk mens en elke interactie heeft van nature goedheid in zich. Ergens proberen we er allemaal wat van te maken. 

Met geduld, vriendelijkheid, vreugde en moed kunnen we telkens terug naar mindfulness oefenen. We oefenen: 

  • Geduld om jezelf ruimte en tijd te gunnen om te oefenen.
  • Met een zachte vriendelijke houding in plaats van met de innerlijke criticus aan het roer
  • Glimlachend omdat je weet dat de weg naar het onthullen van je natuurlijke staat gaande is. Het proces is het doel. 
  • Moedig, omdat je aanwezig bent bij alles wat zich aandient in je ervaring. Prettig, onprettig.

Zo ontwikkel je vertrouwen en discipline. Dat is het proces, wat je ook wel een pad van mindfulness of meditatie kan noemen. Een van mijn meditatieleraren zei: "Discipline is het opgeven van het zoeken naar entertainment.". Dat is onderzoeksreis naar jezelf. 

Kim Lokers Mindfulness Arnhem Nijmegen